Artikler og billeder/videos

Københavnerflyvning når det er bedst

Corona-krisen har stort set stoppet al trafik på Kastrup. Det benytter især Thomas og Phillip sig uhæmmet af med adskillige flotte flyvninger over Kastrup og København. Tirsdag inviterede Thomas os andre med på en tur af den slags man aldrig glemmer.

Det startede egentligt med en tråd på Circus Balloon Club mandag. Thomas så et vejrvindue og spurgte om andre ville med over Kastrup og København. Det udviklede sig til en længere diskussion om vejr og prognoser, for vejfolket var langt fra enige, og opfattelsen af vindretning og -hastighed mildt sagt varieret. Vi sad i Silkeborg og besluttede på baggrund af Avimetten, at det ville blæse for meget. Heldigvis troede Thomas ikke på det og holdt ved. Han allierede sig med Christoffer, og de to troldmænd skrev videre så længe, at det ret hurtigt fik vores skepsis til at vende. Afgang mod Dragør Havn på et vejrbillede der var blodrødt på sydkysten, men med 3 knob i sundet startende allerede ved Lynetten. Både for meget og for lidt. De fleste prognoser gav en nordlig kurs snært på kysten – nogle så snært at Hven var en mulighed! Men roen i maven kom når man så de høje vinde med mere fart og mere vestlige kurser mulige.

Flagene på Fyn var strakte – det så ikke godt ud. Men Storebælt var pæn og uden hvide toppe, så vi kørte fortrøstningsfuldt videre. Inde over Sjælland samlede vinden lidt op igen, men da vi rullede over Sjællandsbroen var der fladt vand.

Det var der langtfra i Dragør, hvor Thomas og Christoffer stod på stranden og frøs. Beslutningen blev, at forlægge til boldbanerne på Arsenalvej nord for Christiania, og den viste sig helt rigtig.

Vi fik en lidt blæsende, men ok start, hvor alle fik prøvet deres forankringsliner af mens Thomas overbeviste en motorcykelbetjent om, at den hurtigste måde at opløse denne ulovlige forsamling på, var at lade os flyve. Måske kunne betjenten også se, at vi faktisk respekterede alle regler om at holde afstand sammen og hvad det nu hedder.

Et billede, der indeholder græs, udendørs, felt, stor

Automatisk genereret beskrivelse
Kig sydover lige efter start.
Et billede, der indeholder bygning, rød, stor, sidder

Automatisk genereret beskrivelse
Tina og Jan kigger på kirkekupler.

Christoffer i Gaia på jorden venter på at sidste mand er af marken. Kun Christoffer og Thomas havde transpondere – vi andre hang med og lyttede på radioen. 

Så snart vi stak næsen op i mere end 400 fod forsvandt vinden og vi fløj langsomt. Helt perfekt til en dejlig sightseeing over de Københavnske seværdigheder: Ud over Operaen og Havnen, op forbi Kastellet og Marmorkirken, og videre nordpå.

Tue og Eskild inspicerer Kastellet fra oven, mens Rune og Nanda forsøger at finde en vind der tillader tørskoet landing.
Et billede, der indeholder udendørs, bygning, stående, motor

Automatisk genereret beskrivelse
Gaia og vi var lavt nede og snuse til Nyboder og Svanemøllen 

Men der var stadig ikke noget fart på.  Den langsomme flyvning passer ikke til vores temperament, så Janne og jeg stak op i 2900 ft. og fandt både andre hastigheder og andre retninger: 17 knob, kurs 225° – den havde vi ikke set komme. Så fat i kortet og regne regne. Hastigheden var fin, men der er også meget by i den retning. Lidt ned gav mere vest uden at tabe meget fart, så vi besluttede at fortsætte. Vejret var utroligt klart, og udsigten fantastisk med kig ud over Sjællands Odde i den ene retning og Sverige i den anden.

Track af min og Jannes flyvning

Hastigheden begyndte at droppe meget, så vi begyndte at kigge på landingsmuligheder. Runes app, HOTAIR var en god støtte til navigationen, og tracket fra den viser også den utrolige styrbarhed der var.

Det skulle udnyttes, og da Damhusengen lå lige på kursen, så var det jo bare lige at flyve ned og lande der. Vi var jo i skarp træning til den slags anflyvning fra Dobbiacco sammen med Christoffer i marts, så det der med at priklande fra  3000 ft. kunne kun gå godt.  Troede vi.  Med skam at melde kom vi for tidligt ned. Her var vinden imidlertid frisket op. Vi loggede 9 knob i 400 ft, og da retningen var uændret mod nord, gik det helt i fisk. På med vanten og op igen til 2500 ft.. Fat i den rigtige retning. Og denne gang huskede vi læren fra alperne, og gik først ned da vi var pænt inde på engen. Fulde Gadafi på ventil og hold godt fast – og så passage af Damhusengen i 300 ft. nordgående og stadig med 9 knob. Ingen chance for at lande der – men lige nord for engen er der et lille grønt område før legepladsen ved Krogebjergparken og der kom vi ned.

Vi blev budt velkomne at glade københavnere der sad med hvidvinen og nød det herlige vejr.

Tak til Thomas og Christoffer for det gode initiativ – vi kommer bestemt også næste gang 😊   

Et billede, der indeholder person, udendørs, personer, kvinde

Automatisk genereret beskrivelse
 Kim og Janne og Jannes søster Pauline

Af Janne og Kim Paamand

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *