Artikler og billeder/videos

Til VM i ballonflyvning 2002

Årets VM i Frankrig bar præg af stor professionalisme fra arrangørernes side – og de danske deltagere hyggede sig gevaldigt

Af Bente Laustsen – Aarhus Ballon Team

Det 15. verdensmesterskab i ballonflyvning blev afholdt i Chatellerault i Frankrig fra den 25. august til 1. september. Franskmændene havde stablet et stort stævne og show på benene. Udover de 100 konkurrence deltagere var der inviteret 60 fiesta balloner til at flyve under hele stævnet.

Der var planlagt mange forskellige aktiviteter på startpladsen såsom flyveopvisning med franske jagerpiloter. Det hele skulle afsluttes lørdag aften med den årlige Gordon Bennett start (konkurrence for gasballoner). Alt sammen foregik fra flyvepladsen i Chatellerault.

Tre danske piloter

Fra Danmark deltog tre piloter i VM, nemlig Jan Andersen (CBC), Christoffer Mundt (CBC) og Henning Sørensen. Som observatører deltog Tina Schuleit (CBC) og Camilla Sørensen. Ulla Wietzke var debriefer og Lau Laursen (CBC) var med som fiesta flyver.

Vi var så heldige, at de tre danske VM hold var indkvarteret samme sted i rummelige hytter på en campingplads syd for byen. Det betød, at vi havde et hyggeligt socialt samvær imellem flyvningerne.

Det var imponerende, at de franske arrangører havde tilbudt gratis indkvartering til fire personer pr. ballon samt gratis aftensmad hver aften. Derudover fik vi en del mad kuponer, som betød at vi kunne spise med store rabatter på et antal udvalgte restauranter.

Hjalp hinanden

De tre danske deltagere havde aftalt, at hjælpe hinanden i det omfang det var muligt. De var i radiokontakt under flyvningerne og kunne på denne måde give hinanden oplysninger om aktuelle højder og vindretninger.

Vi ved jo, at mange af de deltagende nationer har en holdleder, windreader og diverse udstyr. Dermed er de uden tvivl bedre stillede end de danske deltagere.

Som noget nyt skulle piloterne ved dette VM flyve med loggere. Det vil sige en GPS i en forseglet kasse, som hænges på hylsteret. Den registrerer ballonens “rute” og højde. På denne måde vil man f.eks. blive afsløret, hvis man flyver over en PZ (prohibited zone) i for lav højde.

Stor åbningsceremoni

Efter check in og generalbriefing var overstået i løbet af lørdag eftermiddag, var der arrangeret en større åbningsceremoni på flyvepladsen. Alle holdene skulle med bil og ballontrailer køre ned ad startbanen forbi et meget stort publikum.

Herefter blev deltagerne opstillet bag deres nationale flag og åbningstalerne blev holdt. Det var en flot åbningsceremoni, som imidlertid tog meget lang tid. Trods en ihærdig indsats fra arrangørernes side, var det åbenbart meget svært for deltagerne at finde ud af at køre frem i rækken, når det pågældende land blev råbt op.

Efter åbningsceremonien var der flyvning for de piloter, som ønskede en flyvetur inden konkurrencen startede. Det hele blev afviklet i smukt sommervejr.

Jan kom tæt på

Søndag morgen startede konkurrencen, nu var det alvor. Stævneleder Jacques Bernardin fra Frankrig lagde ud med tre gange Judge Deciared Goal, tre mål på linje meget langtfra hinanden. Vinden var 3 knob ved jorden, men 10 knob i 100 meters højde. Alle marker drop var gravity drop, hvilket betyder, at markeringen ikke må kastes eller roteres, men blot slippes.

Jan kom meget tæt på det første mål (2,08 meter). Han blev lidt befippet over en sådan succes. I sin euforiske tilstand drejede Jan håndleddet, da han droppede markeringen. Nu lignede det et kast, og det bliver man straffet for. Han fik lagt 50 meter til afstanden, og så var det pludseligt et helt andet resultat.

Til gengæld fik Christoffer et meget flot resultat på konkurrence nummer to. For første gang prøvede han at bruge sit nyindkøbte inclinometer. Han droppede markeringen fra 1200 fod og fik et resultat på 1,88 meter. Det blev hans bedste resultat ved VM med 925 points.

Bemærk, at man ved et VM ikke skal regne med at få maksimum points (1000) på denne afstand. Det viser lidt om, hvor svært det er at klare sig internationalt. På samme konkurrence var Henning ret uheldig. Han fløj ind over målet i lav højde, og da han ville droppe sin markering dukkede der en ballon op nedenunder ham.

Da han begyndte at flyve væk fra målet slap han markeringen i håb om, at den i det mindste ville falde ned over den “rigtige” side at hylsteret. Det gjorde den ikke, og resultatet blev på 29,42 meter. Denne afstand gav en 75. plads og kun 232 points!

En ballonkurv kom dumpende

På samme flyvning havde Christoffer en ubehagelig oplevelse. Pludselig kom der en ballonkurv dumpende ned oven i hans hylster og Christoffer var vel at mærke ikke i stig. Heldigvis var han ikke ret højt oppe og hylsteret tog ikke skade. På samme flyvning kolliderede to andre balloner. Til alt held foregik også det i lav højde, for det ene hylster blev revet i stykker i toppen.

Det er en risiko, når så mange balloner er i luften på samme tid, især under konkurrence.

Da vi kom hjem efter flyvningen begyndte det at regne, og det blev desværre ved så længe, at både aftenflyvningen og flyvningen mandag morgen blev aflyst.

Mandag aften fik vi en “Hare and Hounds”. Det lyder let, men det var det egentlig ikke. Henning fik som den eneste dansker et godt resultat.

Vejret artede sig ikke

Tirsdag morgen blev der udskrevet to konkurrencer, en Pilot Deciared Goal og en Fly On. Vejret artede sig stadigvæk ikke så godt, så den sidste konkurrence blev aflyst. Jan fløj sin bedste VM konkurrence og scorede 920 points. Christoffer opnåede også et flot resultat med 910 points.

Om aftenen gjaldt det en Hesitation Waltz og en Fly On. På den første konkurrence scorede Henning 989 points, som blev hans bedste VM resultat.

Onsdag morgen regnede det igen og flyvningen måtte aflyses. Heldigvis kunne vi ringe om morgenen og spørge, om der var briefing. Så vi undgik at stille op i briefinglokalet blot for at blive sendt hjem igen.

Om aftenen fik vi en Judge Deciared Goal og en Fly On. Denne gang skulle vi ikke starte på flyvepladsen, men langt nordpå i en park ved byen Richelieu. Vi skulle igennem hele Chatellerault på vejen, men de franske arrangører havde styr på tingene.

Politiet sørgede for at vi kunne køre direkte igennem alle lyskryds uden at stoppe. Det var en enorm stor park, vi skulle starte i. Vores franske observatør fortalte, at slottet i parken var blevet brugt som Ludvig den 14’s premierministers residens.

Det var en skam, at vi ikke havde tid til at se nærmere på omgivelserne. Der skulle flyves to konkurrencer denne aften, Judge Deciared Goal og Fly On. Skyerne lå ret lavt denne aften. På briefingen havde stævnelederen præciseret, at det ikke var tilladt at flyve i skyerne. Hvis en pilot kom op i skyerne, skulle vedkommende komme ned med det samme.

Det skulle senere vise sig, at det var klogt at følge hans råd. Mange piloter blev lidt blege, da de så resultatlisten efter denne flyvning. Stævneledelsen havde brugt oplysningerne fra loggerne. Alle, der havde fløjet højere end sky basen i mere end et vist antal minutter, fik strafpoint. Jo længere tid, jo flere strafpoints.

Det gik fint for Henning, han fik 946 points på første konkurrence, men han var heller ikke blandt de piloter, der fik strafpoints. De amerikanske deltagere var meget utilfredse med denne dom. De klagede og indgav protest, men det hjalp dem ikke.

Torsdag morgen blev flyvningen aflyst, som sædvanlig må man næsten sige. Det mindede lidt om det våde VM i Østrig for tre år siden.

Tusindvis af tilskuere

Torsdag aften skulle der ske noget, vi fik tre konkurrencer, Fly In, Gordon Bennett Memorial til flyvepladsen med et scorings- område på 200 meter og som den tredje konkurrence Shortest Flight med tre for- skellige scoringsområder. Det blev en spændende aften i hvert fald for Hennings hold.

Desværre viste det sig at være umuligt at flyve ind til flyvepladsen. Der var tusindvis af tilskuere på flyvepladsen, men de kunne blot se alle ballonerne flyve syd- over på meget lang afstand. Det var lidt ærgerligt, men stævneledelsen havde åbenbart lagt Fly In målet et forkert sted, siden det var umuligt at flyve anden konkurrence.

Mange deltagere havde brugt så meget tid på at prøve at komme ind på flyvepladsen, at det begyndte at knibe med at nå den sidste konkurrence. Der var ikke nogen scoringsperiode, men markeringen skal jo være droppet inden solnedgang.

For Hennings vedkommende blev de sidste ti minutter ret så nervepirrende. Måske kunne han nå at komme ind til scoringsområdet, måske ikke. Det hele endte godt, han droppede markeringen inde i scoringsområdet 10 sekunder før tiden var udløbet! Mere spændende kunne det næsten ikke være.

Henning fik 989 points for den sidste konkurrence og det blev hans bedste VM resultat (sammen med konkurrence nr. 6, hvor han fik samme antal points).

Rutschetur nedad listen

Vi var nu nået til fredag morgen og der- med sidste flyvning. Der blev tre konkurrencer, Judge Deciared Goal og to gange Fly On. Der kunne scores indtil kl. 10:30.

Vi blev kaldt til en ekstra briefing på start-pladsen og der var nogle små justeringer i konkurrencerne. Denne sidste flyvning blev ikke den store succes for de danske deltagere. Jan klarede sig bedst og fik 804 points på den første Fly On.

Helt galt gik det for Henning. Han startede for sent og kunne dermed ikke nå ud til sine Fly On inden scorings periodens udløb. Det betød, at han rutschede 17 pladser ned af resultatlisten på denne flyvning fra nr. 25 til nr. 42.

VM var slut og nu var vejret fint igen. Fredag aften var der flyvning for VM deltagerne, fiesta deltagerne samt nyankomne fiesta flyvere, som var kommet for at flyve i weekenden. Der var Fly In til flyvepladsen i det bedst tænkelige ballon vejr. Mere end 200 balloner var i luften på denne smukke aften. Mange VM deltagere benyttede denne lejlighed til at flyve med deres hold.

Etableret dansker bord

Lørdag middag var der afslutning. Det blev holdt i en park i byen, hvor der var dækket op til middag til alle deltagerne. Vi fik etableret et “dansker bord”, hvor vi hyggede os i det gode vejr. Om eftermiddagen var der præmieoverrækkelse på scenen på flyvepladsen.

Sent lørdag aften skulle deltagerne i det årlige “Gordon Bennett” starte. Gordon Bennett er en årlig konkurrence for gasballoner, og det handler om at flyve den længste distance. Konkurrencen afholdes det land, som sidste års vinder kommer fra.

Det var en stor oplevelse at overvære det, når man ikke før har set en gasballon flyve. Der var 17 deltagere, og de var klar til start lidt over midnat. De stod tæt sammen oplyst af det skarpe projektørlys. Der var helt stille – ingen larm fra brændere.

Som VM deltagere havde vi fået lov til at komme ret tæt på, hvorimod de øvrige tilskuerne måtte betragte det på meget lang afstand. Så begyndte der at ske noget, en af ballonerne blev trukket frem. Det var den franske ballon. Den skulle starte først, fordi franskmændene vandt sidste år.

Stille og roligt, nærmest majestætisk steg ballonen til vejrs i projektørlyset akkompagneret af tonerne til den franske nationalsang. Det var helt højtideligt.

Herefter startede deltagerne med nogle minutters mellemrum. Hver gang en ballon steg til vejrs, var det til tonerne af deltagernes nationalsang. Da ca. halvdelen af ballonerne var fløjet, fik vi lov til at komme ind bag afspærringen. Vi var helt henne og røre ved én af kurvene.

Efterhånden var nu alle balloner steget op mod den mørke nattehimmel. l projektørlyset kunne vi dog længe se nogle af ballonerne sejle lydløst ud i natten. Det var sandt at sige en rigtig god oplevelse.

Godt organiseret VM

Det hele var overstået, og vi kunne se tilbage på et godt organiseret VM. Alting fungerede godt. Man kunne dog ønske sig, at vejret havde artet sig lidt bedre, men så galt som ved VM i Østrig gik det heldigvis ikke.

Resultater:

1. David Bareford, England 11.852 point
2. Steve Jones, USA 11.437 point
3. Jan Balkedal, Sverige 11.095 point
42. Henning Sørensen 8.344 point
81. Christoffer Mundt 6.159 point
83. Jan Andersen 6.049 point

Fra Ballonnyt Nr. 06/2002 (November)